Organismul nostru are nevoie de sare!
Sarea este formată din două minerale-sodiu şi clor. Sodiu fiind cel mai important mineral, toate celulele şi fluidele din organismul nostru au în componenţă sodiu. Deşi este atât de necesar activităţii metabolice a organismului, sodiu produce şi multe alte necazuri. Românii consumă de 20 de ori mai multă sare decât este necesară, iar rezultatul consumului crescut de sare sunt bolile cardiace (hipertensiunea, insuficienţa cardiacă) dar şi retenţia hidrică. Dacă vorbim despre sarea iodată, aceasta are o importanţă deosebită mai ales în rândul femeilor, pentru gravide iodul fiind esenţial în dezvoltarea normală a fătului şi în rândul sportiviilor aportul de iod este esenţial pentru o bună performanţă în special contribuie la contracţia musculară, aici problema este că o mare parte se pierde prin transpiraţie.
Cum influenţează excesul de sodiu tensiunea arterială?
Excesul de sodiu se acumulează în ţesuturile oragnismului şi asta duce la reţinere de apă în exces şi de aici apar alte probleme, cum ar fi umflarea ţesuturilor, ceea ce duce la creşterea presiunii sangvine, iar aceasta la rândul ei, creşte activitatea inimii.
Fiecare al 4-lea român are hipertensiune, iar peste vârsta de 65 de ani incidenţa hipertensiunii creşte la 70%. Hipertensiunea aduce, o dată cu ea şi alte complicaţii, cum ar fi accidentul vascular cerebral.
Şi totuşi trebuie să avem un aport de iod, dar dacă nu avem voie să consumăm sare, atunci din ce putem lua iodul? Probabil că aceasta este o întrebare frecventă. În aceste cazuri este recomandat să creştem consumul de alimente bogate în iod cum ar fi peştele, algele, fructele de mare şi lactatele.
Toţi suntem la fel de “sensibili” la excesul de sodiu?
Nu toţi suntem “sensibili” la sare, unele persoane consumă sare în exces şi nu au neplăceri. Totuşi aproximativ jumătate dintre noi suntem oarecum vulnerabili faţă de sare, dar nu există nici un test care să identifice persoanele care au această “sensibilitate”.
Persoanele “sensibile” la sare reţin sodiu excesiv, ceea ce determină apariţia edemelor. Cei care suferă de o formă usoară de hipertensiune arterială, ar putea normaliza tensiunea, reducând aportul de sare la 5g (o linguriţă) pe zi. Pe lângă acest beneficiu, o dietă săracă în sare aduce beneficii greutăţii corporale, anumitor forme de cefalee, iar în cazul celor cu insuficienţă cardiacă cronică, reduce supraîncărcarea volemică a aparatului cardiovascular.
Medicamentele antidiuretice, nu sunt o alternativă bună?
Diureticele reduc tensiunea arterială prin eliminarea excesului de apă, dar studiile arată că pot contribui la apariţia bolilor cardiovasculare prin creşterea nivelului colesterolului (cu 6-10%). Acestea folosite un timp mai îndelungat afectează rinichii, favorizează apariţia gutei şi accelerează apariţia diabetului.
Auzim adesea: mâncarea fără sare nu are nici un gust…
Noi oamenii, nu avem gustul pentru sare înnăscut, totul depinde de noi, de obijnuinţă şi de preferinţe. Sarea maschează aromele alimentelor, pentru a renunţa la obiceiul nesănătos de a consuma sare în exces, puteţi înlocui sarea cu plante aromatice. Încercaţi de probă măcar 3 săptămâni să renunţaţi la sare şi să daţi gust mâncărurilor doar cu mirodenii naturale.
Ce alimente bogate în sodiu ar trebui evitate?
Evitaţi produsele care conţin delikat şi vegeta, gustările sărate şi murăturile. De asemenea alimentele prelucrate, conservele sunt de evitat, acestea fiind o sursă importantă de sare, acea sare ascunsă pe care nu o punem la socoteală.
Câtă sare ar trebui să consumăm?
Organismul nostru ar avea nevoie de numai o jumătate de gram de sare pe zi. Sodiu este prezent în alimente într-o cantitate mai mult decât necesară,ceea ce înseamnă că nu ar mai trebui să adăugăm sare alimentelor.
Pentru a nu fi o diferenţă foarte mare şi pentru a ne obijnui treptat, putem înlocui totalul consumului de sare cu 5 g pe zi, această cantitate neavând riscuri semnificative pentru sănătate.
Câteva sfaturi pentru a evita excesul de sare:
- Consumaţi cât mai multe alimente proaspete, neprelucrate;
- Prăjiţi pâinea pentru a obţine un gust mai plăcut;
- Obijnuiţi să folosiţi ierburi aromatice, ceapă, usturoi, ghimbir, hrean etc. reducând astfel conţinutul de sare.