Varza, un aliment plin de toxine!

Probabil până în acest moment erai convins că varza este un aliment sănătos. Un aliment care este chiar indicat să îl consumi. Îmi pare rău că trebuie să-ți zic că ai trăit în minciună. Ai fost vreodată atât de interesat de acest aliment încât să cauți publicații științifice despre ce conține în realitate și ce compoziție chimică are?

Dacă nu atunci stai liniștit pentru că am făcut eu asta pentru tine.
Odată ce începi să sapi mai adânc o imagine foarte înspăimântătoare începe a se contura despre acest aliment perceput de majoritatea oamenilor ca fiind unul „sănătos”.

Să încep cu faptul că varza este un aliment goitrogen, asta înseamnă că varza conține un chimical denumit tiocianat. Acest chimical, provoacă cancer de vezică urinară la șoareci, împiedică asimilarea de iod care este un mineral esențial pentru buna funcționare  a glandei tiroidiene. Fără un aport adecvat de iod este imposibil de evitat hipotiroidia, o condiție medicală cu simptome nu chiar plăcute. Care sunt aceste simptome?

  • Constipație;
  • Probleme de concentrare;
  • Senzația de oboseală, slăbiciune, somnolență;
  • Tentă gălbuie a tegumentelor;
  • Pielea rece;
  • Intoleranța la frig;
  • Afectarea memoriei, depresie;
  • Cicluri menstruale abundente sau neregulate care pot ține mai mult de 5-7 zile;
  • Creștere în greutate inexplicabilă;
  • Pierderea părului.

Ai avut vreodată una sau mai multe din aceste simptome? Dacă da, ai considerat că pot fi de la consumul de varză?

Varza conține formaldehidă 5,3 mg/kg. Formaldehida este practic o otravă, are un efect extrem de cancerigen demonstrat deja în studii pe animale. În industrie fungicidele și insecticidele sunt produse din formaldehidă, iar noi consumăm acest element odată cu varza!

Se știe bine că varza poate schimba gustul laptelui matern, făcând bebelușul să refuze suptul. Sunt convins că bebelușul acționează instinctual, el simte cât de toxic este acest aliment și îl refuză. Din păcate noi am pierdut acest simț.

Și încă nici nu am vorbit despre conținutul de pesticide. Nu cumva să crezi că doar pentru că tu cultivi varza în grădina proprie și nu folosești nici un chimical vei fi în siguranță. Varza conține așa numitele pesticide „naturale”, cu care planta se apără contra insectelor dăunătoare, dar aceste chimicale naturale de fapt pot fi mult mai toxice decât cele sintetice.

Ce am scris despre varză se aplică de fapt la toate legumele crucifere (broccoli, conopidă, varză de Bruxelles ,nap etc.) iar noi punem etichete de avertizare pe pachetul de țigări,revoltător, cred că trebuie să reevaluăm legislația noastră!

 

Și aici se termină partea satirică a articolului.

Tot ce ați citit mai sus deși este 100% adevărat, era menit ca satiră. Să vă liniștesc, puteți să consumați varză și celelalte legume crucifere acestea făcând parte din cele mai sănătoase alimente pe care le puteți consuma.

Mai sus am scris două afirmați care se contrazic, permiteți-mi să vă explic cum este posibil și de fapt de ce am scris acest articol.

La facultate am avut un profesor de toxicologie care mereu zicea „doza face toxicitatea”- Croitoru M, circa 2014(un om foarte deștept , big shout-out dacă citește). Afirmația asta, deși este scoasă din context, pentru că sunt 100% sigur că nu despre varză ne vorbea domnul profesor, se aplică foarte bine și în acest caz.

Este adevărat că varza conține aldehidă, dar doza este nesemnificativă, doar consumată în doze ridicate produce cancer, practic orice substanță administrezi la șoareci în doze destul de mari șansele de a dezvolta cancer cresc.

Exact la fel și cu substanțele goitrogene, majoritatea legumelor crucifere conțin aceste substanțe însă ca să aibă un efect dăunător cantitatea care trebuie consumată este una foarte mare, vorbim de mai multe kilograme zilnic pe o durată lungă, nici nu știu dacă fizic este posibil.

Sunt multe alimente care schimbă gustul laptelui, iar bebelușii câteodată refuză un gust nou, dar asta nu indică în nici un fel cât de sănătos este alimentul respectiv. Oricum eu nu am încredere în judecata bebelușilor, se nasc cu capul disproporțional mai mare decât restul corpului, au un miros ciudat, mai tot timpul sunt chei, vorbesc o limbă ciudată zici că pun la cale ceva necurat și tot timpul se comportă prea drăgălaș. Poate că sunt eu mai paranoic dar nu am încredere în ei. ( glumesc desigur, iubesc bebelușii )

În privința pesticidelor care se găsesc în mod natural în plante, este normal să fie acolo, plantele sunt organisme vii și au acest sistem de autoapărare, parafrazând ele nu vor să fie atacate de dăunători, nu vor nici să fie mâncate de animale sau de noi oamenii, de aceea conțin așa numitele substanțe „anti pășunat” care sunt menite să ne facă rău.

Despre faptul că plantele au acest sistem de autoapărare conținând aceste substanțe „anti pășunat” și efectul lor asupra organismului nostru, o să vorbesc cât de curând într-un alt articol (vă promit!).

Acum am să vă explic de ce am scris acest articol. Am vrut să vă arăt cât de ușor este să vă induc în eroare cu toate că tot ceea ce am zis este adevărat, doar citând în mod selectiv studiile științifice. Acest praxis este din păcate din ce în ce mai prelevant în mediul online, ajunge doar dacă ne-am uita la campania anti vaccinare, această metodă fiind folosită cu consecințe mortale, dar la fel se petrece din păcate și în domeniul nutriției. Poate vă sună cunoscut : …glutenul este nesănătos și poate să te îmbolnăvească, …fructoza are exact aceeași cale de metabolizare în ficat ca și alcoolul, deci fructele sunt nesănătoase, …proteina din soia conține fito-estrogeni deci nu este indicată bărbaților, …alimentele din ziua de azi nu mai conțin vitamine deci ai nevoie de suplimente în doze mari, …o dietă vegană îți crește colesterolul și foarte multe  afirmații de genul acesta. Realitatea însă este că nici una din aceste afirmații nu acoperă nici pe departe adevărul în întregime și de obicei este menită să promoveze agenda , ideologia sau interesele cuiva.

Atunci întrebarea este: cum putem să ne apăram împotriva dezinformării și unde putem găsi informații pertinente? Mai ales în mediul online.

Sunt câteva principii de bază care merită luate în considerare:

  • Ceea ce citești să apară în mai multe locuri, să se repete și să fie promovate de oameni cu studii în domeniul respectiv.
  • Sfaturile nu contravin bunului simț și logica
  • Dacă în general promovează consumul de fructe și legume , și descurajează consumul de alimente procesate, fără însă să interzică complet un anumit grup de alimente spunând că sunt mortale sau toxice….(de obicei vegani fac asta cu carnea)
  • Nu ridică în slăvi un singur aliment spunând că vindecă tot sau nu demonizează un aliment spunând că este sursa tuturor boli.
  • Autorul are o agendă clară să își promoveze interesele (ex: fabrică suplimente).

Dar și voi „specialiștii” mai mereu vă certați și vă contraziceți.
Este adevărat și este foarte bine că asta se întâmplă. Înseamnă că există un canal de comunicare și ideile sunt mereu dezbătute, însă aceste contraziceri sunt de obicei minore, în sensul că interpretăm probabil nuanțele problemei diferit, aproape niciodată aceste contraziceri nu sunt totale.

Ceea ce noi, membrii echipei Victus putem să vă promitem, este că vom încerca mereu să vă prezentăm realitatea în rezoluția cea mai clară în care ni se prezintă și vom încerca să vă prezentăm întreaga imagine, fără ascunzişuri. Însă cum realitatea științifică este întotdeauna în schimbare, lucrurile devenind tot mai clare, atunci anumite interpretări mereu se vor schimba iar dacă dovezile și argumentele sunt destul de convingătoare ne vom adapta şi noi.

Dispersiunea noastră biologică este destul de mare sub curba lui Gauss, mereu vor fi alimente care nu sunt indicate unor persoane dar sunt perfect sănătoase pentru celelalte. Cum nu va exista niciodată o mănușă a cărei mărime să se potrivească tuturor, nu va exista niciodată o singură dietă adaptată pentru toți oamenii.

De aceea, merită să stați de vorbă cu un dietetician licențiat și să găsiți cel mai sănătos mod de a trăi pentru dumneavoastră!

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply