Beneficiile vitaminei D
Vitamina D este o vitamină liposolubilă, are proprietăţi atât ca şi vitamină, cât şi ca hormon şi este folosită în organism pentru absorbţia calciului şi fosforului. Este esenţială în creşterea şi dezvoltarea oaselor şi dinţilor copiilor. Este importantă pentru reglarea ritmului cardiac şi apară impotriva slăbiciunii musculare. Pe langă aceste beneficii ajută şi la prevenirea cancerului de sân şi de colon, previne osteoartrita, osteoporoza şi hipocalcemia, creşte imunitatea, dar este necasară şi pentru funcţionarea normală a tiroidei dar şi pentru coagularea normală a sângelui.
De câte feluri este vitamina D?
Există mai multe forme de vitamina D. Vitamina D2 (ergocalciferol) care provine din surse alimentare. Vitamina 3 (colecalciferol), sintetizată în piele şi formată la expunerea la razele ultraviolete. Mai există şi o formă sintetică D5. Dintre cele trei, vitamina D3 este cea mai activă.
Vitamina D pe care o luăm din alimentație nu este o formă foarte activă. Înainte de a deveni activă este nevoie să fie transformată de ficat şi apoi de rinichi. De aceea, persoanele cu tulburări la nivelul ficatului şi al rinichilor au un mare risc de osteoporoză. Expunerea la razele ultraviolete, un compus al colesterolului din piele se transformă într-un precursor al vitaminei D.
Expunerea la soare a feţei şi a braţelor timp de 15 minute de 2-3 ori pe săptămână poate obţine o cantitate adecvată de vitamina D în organism.
Studiile arată că 40% din oameni au niveluri mai mici decât cele optime de această vitamină în sânge. Cei cu pielea închisă la culoare au probleme în a absorbi vitamina D cu ajutorul razelor soarelui. Cei care trăiesc dincolo de latitudinea de 37 grade, inclusiv cei care locuiesc în ţara noastră nu obţin o cantitate adecvată de vitamina D, între lunile noiembrie şi martie.
Faptul că nu se obţine o cantitate suficientă de vitamina D din alimentaţie sau direct din lumina soarelui a fost legat de apariţia mai multor boli, inclusiv a bolilor de inimă, osteoporozei, diabetului şi a unor tipuri de cancer cum ar fi cel de sân şi de colon. Un aport mai mare de 400 UI de vitamina D s-a demonstrat că scade riscul de fracturi cu 20% la cei cu vârsta de 65 de ani.
Ce ar mai trebui să stii despre vitamina D?
Tulburările intestinale şi disfuncţiile ficatului sau ale vezicii biliare pot afecta absorbţia vit D. Dar şi unele medicamente care scad colesterolul, antiacidele, uleiurile minerale şi hormonii steroizi, cum este cortizonul, afectează absorbţia. Administrarea excesivă de vitamina D (mai mult de 1000UI/zi) poate produce o scădere a masei osoase. Nivelurile scazute de vitamina D pot avea efecte negative, dar pot da nastere si la probleme cardiace şi depresie, mai ales la persoanele în vârstă. Incă nu s-a găsit o explicaţie stiinţifică, dar persoanele care consumă suplimente de vitamina D trăiesc mai mult, decât ceilalţi. La copii, cercetătorii au demonstrat existenţa unei legături între nivelurile scăzute de vitamina D şi prezenta astmului.
Alimentaţia joacă un rol esenţial în acoperirea necesarului de vitamin D şi înainte să începi cu suplimente ar trebui să fi informat despre alimentaţia corectă şi sursele cele mai bune pentru tine de vitamin D. Un dietetician poate să îţi ofere cele mai bune informaţii.