Acest aliment nu există, dar dacă până acum considerai cancerul ca fiind o boală care de fiecare dată lovește de nicăieri, neavând nici un control asupra ei și neputând să faci ceva ca să o împiedici, atunci greșești!
Majoritatea oamenilor consideră cancerul ca fiind o singură boală, dar de fapt putem vorbii de 3000-4000 de defecte la nivel genetic, epigenetic și celular (și nu numai) care se manifestă ca și cancer. Sunt foarte multe căi care pot duce la cancer, și chiar sunt tipuri de cancere care sunt imposibil de prevenit, însă o mare parte din ele le putem influența, de aceea vorbim despre reducerea riscului de cancer prin stil de viață și nu eliminarea totală a riscului de cancer.
Când vine vorba despre dietă nu mai este nici o surpriză dacă zic că legumele, fructele și cerealele integrale sunt în topul alimentelor „anticancer”, unele poate că sunt mai benefice decât altele dar nu există un singur aliment „minune” care previne cancerul, este vorba despre alegeri corecte pe care ar trebui să le facem de fiecare data sau aproape de fiecare data.
Eliminând carnea procesată și reducând consumul de carne roșie în aceiași timp crescând aportul de fibre alimentare din cereale integrale sau legume reducem considerabil riscul de a dezvolta cancer de colon.
Adăugând peștele la dieta noastră, obținem un beneficiu dublu putem reduce riscul cancerului de colon și cancerul de prostată sau mamar.
Din păcate, consumul excesiv de alcool și tutun este glorificat așa de mult în cultura noastră, mai ales în rândul bărbaților, cu toate că din punct de vedere științific nimic nu justifică aceste vicii. Alcoolul este unul dintre factorii cei mai importanți care provoacă cancerul bucal , de esofag, ficat, colon și sân. Fumatul (inclusiv și fumatul pasiv) este și el un alt factor foarte important care favorizează apariția cancerului de esofag și pulmonar. Dacă din ce am scris ai înțeles că ocazional nu ai voie să-ți consumi băutura favorită atunci înseamnă că nu ai înțeles mesajul.
Activitatea fizică este recunoscută acum ca un mod eficient de a preveni anumite cancere. Doar prin puțină mișcare , 30 de minute de activitate fizică intensă pe zi sau o oră de activitate fizică moderată, putem reduce aproape la jumătate riscul cancerului de colon,sân și prostată.
Obezitatea aduce cu ea un risc pentru a dezvolta mai multe tipuri de cancer, din acest punct de vedere este benefic să ne menținem greutatea corporală în limite normale.
Dieta „anticancer”
Este de fapt combinația dovezilor științifice existente și aplicarea lor în viața noastră zilnică. Pentru unii oameni schimbări minore pot aduce beneficii neprețuite pe termen lung. La alții poate este nevoie de o schimbare de 1800 în stilul lor de viață și în dieta lor, dar schimbarea asta se face treptat, nu deodată. Orice efort investit acum merită dacă rezultatul final este că ne mărim șansa să evităm această boală necruțătoare.
Investește în sănătatea viitorului tău și stai de vorbă cu un dietetician azi!