Când este bine să bem apă?

Când este bine să bem apă?

Un obicei bun ar fi să  consumăm  aproximativ 500 ml de apă cu o oră înainte de masă.

 

Adesea auzim că trebuie să bem multă apă în fiecare zi, dar aşa cum avem ore  stabilite pentru luarea meselor, nu ar trebui să avem şi o regulă pentru a bea apă?

La fel cum plantele, dacă sunt udate prea abundent, rădacinile vor putrezi şi planta va muri, asa cum există o perioadă şi o cantitate potrivită pentru udarea lor, acelaşi lucru se poate spune şi despre consumul uman de apă.

 

Corpul uman este constituit în principal din apă. Bebeluşii şi copii mici au un procent de  80% apă, adulţii 60-70% apă, iar bătrânii 50-60%.  Apa care o consumăm, este absorbită de sistemul gastrointestinal, apoi este transportată la celulele din tot corpul prin intermediul vaselor sanguine. Mai multă apă înseamnă o mai bună curgere a sângelui, promovând un metabolism eficient. Astfel, adulţii ar trebui să bea 6-8 căni de apă pe zi, iar bătrânii cel puţin 5 căni.

Dar totuşi când este bine să bem apă?

Dacă consumăm mai multă apă exact înainte de masă, stomacul va fi plin şi pofta de mâncare se va diminua, iar dacă bem apă în timpul mesei, apa va dilua enzimele digestive din stomac, îngreunând digestia şi absorbţia hranei. Deci ar fi bine dacă bei apă în timpul mesei să nu bei mai mult de o cană la fiecare masă.

Auzim de multe ori că este bine să bem apă înainte de culcare sau când te trezeşti noaptea chiar dacă nu îţi este sete pentru a împiedica îngroşarea sângelui. Dar  acest obicei ar trebui evitat dacă vrem să nu avem probleme cu refluxul acid. Ideal ar fi să consumăm apă dimineaţa la trezire iar apoi cu o oră înainte de fiecare masă. Apa consumată simplă, se va deplasa din stomac în intestin în 30 de minute și prin urmare nu va afecta nici digestia, nici absorbția. În timpul verii, toți avem nevoie de mai multă apă, în special cei care transpiră abundent. Totuși, persoanele cu un sistem gastrointestinal slab au riscul de a avea diaree dacă vor bea apă cu nemiluita. Cantitatea de apă de care are nevoie o persoană este diferită, în funcție de greutatea corporală a persoanei;  Dacă vei consuma 6 căni și asta poate îţi produce diaree, atunci trebuie să micșorezi numărul la o cană și jumătate, de trei ori pe zi, mărind ulterior cantitatea treptat.

În perioadele reci, încălziți apa ușor și beți-o încet. Se spune că temperatura corporală la care enzimele sunt la maximum de activitate este în intervalul 36–40 de grade Celsius. Mai mult, dacă temperatura crește cu 0,6 grade în interiorul acestui interval, sistemul imunitar va fi cu 35% mai eficient. La fel cum febra survine atunci când suntem bolnavi, ca măsură naturală de apărare, pentru ca temperatura corporală să activeze enzimele.

Apa nu numai că există în vasele sanguine, ea joacă un rol activ și în vasele limfatice, ajutând astfel la menținerea sănătății. Dacă vasele de sânge sunt ca un râu, vasele limfatice sunt sistemul de canalizare al corpului uman. Acest sistem are o funcție foarte importantă de purificare, filtrare și transport pentru excesul de apă, de proteine și de reziduri prin intermediul sângelui. În interiorul vaselor limfatice se găsesc anticorpi denumiți gamaglobuline, cu funcții imunitare și enzime numite lisozime, care au efecte antibacteriene.

Mulţi susţin că nu consumă prea multă apă dar beau o grămadă de ceai şi cafea şi alte lichide. Dar organismul uman trebuie să primească apă. Atunci când consumăm alte fluide decât apa, cum ar fi ceai, cafea, băuturi carbogazoase și bere, nu efectuăm o hidratare a corpului, ci dimpotrivă, o deshidratare. Zahărul, cafeina, alcoolul și aditivii alimentari conținuți în aceste băuturi, efectiv golesc celulele și sângele de apă şi astfel, sângele va deveni mai gros.

Prin urmare, este indicat să bem apă de fiecare data cand ne este sete, dar ar fi bine să existe o regulă în consumul acesteia în funcţie de fiecare organism.

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply