Ciclul de viață și nutriția

Foarte rar, pe parcursul vieții, stăm și ne gândim la importanţa alimentaţiei noastre și pe bună dretate, cine are timp de așa ceva. Dar să mergem să discutăm cu cineva despre alimentație, mai ales dacă nimic nu ne doare, probabil că nu ne este la îndemână. Făcând o analogie cu dentistul, câţi dintre noi mergem de două ori pe an la control? Dacă lucrurile nu sunt atât de grave sau mai ales nu sunt vizibile, găsim mereu o soluţie la probleme, până să ajungem la un specialist. Dând exemplul cu dentistul, nu mergem nici dacă ni se rupe o bucățică din dinte, eh dacă nu se vede mestec pe partea cealaltă și asta este. Începe să ne doare luăm analgezic și trece. În final cănd dintele  cel mai probabil nu mai poate fi salvat, urlăm de durere şi tot la specialist ajungem doar că posibil să fie prea târziu.

Fără ai supăra pe colegii mei stomatologi (și chiar apreciez cănd urlând de durere, ajung la ei și primesc ajutor) problemele care apar și se acumulează în urma unei alimentații greșite, foarte rar mai pot fi remediate cu ușurința unei extracții sau plombări.

Cariile dentare încep să ne roadă smalțul dentar încă din copilărie dar primele efecte le simțim mult mai târziu, daunele se acumulează treptat dar sigur, mai ales dacă nu luăm  măsuri foarte simple de prevenţie.

Dacă te-aş întreba cănd devine împortantă nutriţia pentru noi, oare ce ai răspunde?

Probabil răspunsul tău va suna așa: Din copilărie nu? E logic, copii trebuie să aibă o alimentație sănătoasă, făcând şi analogia cu cariile dentare care încep din copilărie, deci clar, răspunsul corect trebuie să fie: alimentația devine împortantă încă din copilărie!

Eu însă aș vrea să vorbim despre importanța alimentației înainte să devenim copii, înainte să ne naștem.

Ți sa întâmplat vreodată să stai în camera şi să te uiți pe geam să încerci să ghicești cum e vremea afară, înainte să ieși? Dacă pleci pănâ la colț ajunge să te uiți pe geam, dacă pleci puțin mai departe poate o să deschizi şi geamul să te uiți mai bine să nu fie nori pe cer, fiindcă atunci ar fi mai bine să iei și o umbrelă cu tine. Ce faci dacă pleci o săptămână? Te uiți la meteo, descarci o aplicație și urmărești cum va fi vremea, încerci să-ți faci bagajele în așa fel  încăt conținutul lor să fie adecvat pentru perioda în care esti plecat. Însă ce ai face și ce ți-ai pune în bagaje dacă trebuia să pleci pentru todeauna?

Poate că nu este cea mai bună analogie, dar în termeni foarte simpli asta se întămplă cu noi în pântecul mamei. Încercăm să ghicim folosindune de milioanele de semnale ce le primim de la organismul mamei cum ar fi “vremea afară”, și ne pregătim să facem față la ce ne așteaptă.

Alimentația mamei, la fel și starea nutrițională a acesteia, fie că este obeză sau subponderală sunt factori foarte importanți când vorbim de acel semnal primit. Ea poate determina  predispoziția copilului la obezitate, nenumerate boli cum ar fi diabetul zaharat, boli cardiace chiar și cancer.

Să vă dau un exemplufoarte simplu:

Să zicem că mama nu mănăncă destul în timpul sarcinii, semnalul primit de făt este acela că “afară” este o lipsă de alimente. Organismul fătului ce face? Se pregătește, dacă afară este foamete, înseamnă că ar fi bine dacă ar putea să îşi facă rezerve de energie sub forma de ţesut adipos, dacă  este disponibilă (probabil foarte rar). Abilitatea pentru a dezvolta o musculatură  nu este un mod avantajos în acest caz deoarece menținerea ei necesită multă energie și din semnalele primite se deduce că energia “afară” este insuficientă. Poate nici creierul nu se dezvoltă  până la un IQ de 140 deorece fiind un mare consumator de energie, şi aceasta lipsind nu va fi în avantajul lui, dar se poate trăi și cu un IQ de 99 foarte bine.

Urmează ca fătul să se nască şi descoperă că de fapt mama ţinea o dietă în timpul sarcinii și în lume sunt foarte multe calorii. Dar fătul  așa s-a pregătit şi acum este predispus la obezitate deoarece s-a obişnuit să depună energia care o găsește în plus cu mare ușurință, poate nu va avea o musculatură normal dezvoltată și nici un IQ impresionant fiindcă din semnalele primite era pregătit pentru o altă lume.

Exemplul este unul extrem și simplu , însă nenumerate studii confirmă împortanța enormă pe care o are nutriţia mamei înainte şi în timpul sarcinii. De fapt oamenii de stiință au schimbat zicala “ești ceea ce mănânci” cu “ești ceea ce măncă mama ta când era însărcinată cu tine”.

Cercetările arată încă un alt fapt incredibil, alimentația mamei nu are influenţă doar asupra copilul ei,  poate înfluența chiar și copilul copilului ei şi asta desigur este doar o mică parte care arată cât de importantă este alimentația înainte de naștere.

O alte parte majoră este caliatatea materiei prime. Ce se înțelege prin asta?

În pântecul mamei suntem ‘clădiți’, organismul nostru primid materia primă de la mamă, din alimentaţia acesteia, deci  calitatea alimentației este un alt factor foarte important deoarece de aici provin cărămizile care sunt practic fundația organismului nostru.

Am încercat să redau totul cu ajutorul câtorva exemple simple însă, este împosibil de exprimat importanţa, comlexitatea și înflunețele majore pe care le are pe termen lung (adică pe toată viața)  alimentația mamei din timpul şi înaintea sarcinii.

În continuare vom vorbi despre efectele alimentației în copilărie…

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply