Constipația este una dintre cele mai comune afecțiuni ale timpurilor moderne, cu cât o societate este mai dezvoltată, cu atât cazurile de constipație sunt mult mai frecvente. Această tulburare a funcției colonului, produce o golire neregulată a intestinelor sau face dificilă această golire, scaunele fiind uscate și tari din cauza colonului care absoarbe apa din fecale neavând un aport
adecvat de lichide sau din cauza mișcărilor peristaltice prea lente ale colonului. Asta nu e tot, pe lângă disconfortul care ne dă cele mai multe bătăi de cap mai pot apărea și alte simptome cum ar fi : dureri de cap, lipsa de energie, lipsa poftei de mâncare și dureri ale spatelui. Aceste simptome se pot ameliora prin mici schimbări în stilul tău de viață.
Activitate normală a intestinelor este de la un scaun la două zile până la două scaune pe zi. Cu cât dieta noastră este mai bogată în fibre, cu atât cantitatea de fecale este mai mare iar consistența mai scăzută, ceea ce ar fi ideal pentru sănătatea colonului nostru. Prezența predominantă a cărnurilor, grăsimilor animale și zaharurilor în dietă, duc la cantități mici de fecale de o consistență mai mare. Eliminarea de scaune trebuie să se producă în aceeași perioadă a zilei, de preferat dimineața, devreme, înainte sau la puțin timp după micul dejun.
Factorii cei mai des întâlniți care produc constipația sunt alimentele sărace în fibre, puține lichide, puțin exercițiu fizic și tensiunea emoțională.
Aspecte importante în constipație!!
O dietă necorespunzătoare.
Cel mai important factor declanșator al constipației este o alimentație greșită, săracă în fibre alimentare și cu un consum crescut de proteine și grăsimi animale (carne și brânzeturi), semipreparate, zaharuri și produse rafinate. Este esențial pentru prevenirea și tratarea constipației să avem o dietă bogată în fibre alimentare cum ar fi: semințele și cerealele integrale, vegetalele cu frunze verzi, rădăcinoasele și fructele, toate fiind surse bune de fibre. Fibrele sunt digerate mult mai lent stimulând colonul prin volumul lor.
Un aport inadecvat de lichide.
Aportul adecvat de lichide în constipație crește fluiditatea și volumul fecalelor acestea devenind mult mai usor de eliminat, de aceea trebuie crescut consumul de apă, supe, ciorbe, sucuri naturale facute în casă etc.
Obiceiurile de zi cu zi.
Mesele neregulate, luate în grabă contribuie la o proastă funcționare a sistemului digestiv care duce la flatulențe, balonare, disconfort abdominal și constipație. Suntem mereu pe fugă, într-o continuă mișcare dar trebuie să evităm să mâncăm prea mult și prea repede, fiindcă alimentele vor rămâne nedigerate din cauza stomacului care nu va reuși să acumuleze suficient suc gastric pentru digestie iar organismul nostru nu va putea face față provocării ducând la constipație.
Abuz de laxative.
Foarte mulți dintre noi tindem să facem abuz de laxative pentru că ne este foarte comod să înghițim o pastilă și totul să dispară fără niciun efort, fără să conștientizăm că cele mai multe dintre efectele negative ale constipației sunt cauzate chiar de tratarea ei. Laxativele trec din gură prin circa șase metri de tub digestiv înainte de a fi eliminate din organism. Acestea în drumul lor lung, produc iritarea acestor țesuturi sensibile și duc la apariția altor efecte adverse cum ar fi pierderea potasiului, reducerea motilității intestinale și acțiunea nefastă asupra rinichilor, sincer nu cred că am avea nevoie și de alte complicații pe langă cele prezente deja.
Lipsa de activitate fizică.
Exercițiul fizic are o importanță deosebită în constipație, lipsa lui ducând la încetinirea activității intestinale. Activitatea fizică accelerează circulația sângelui, întărește mușchii inimii și mușchii abdominali, toate acestea fiind necesare pentru o bună funcționare a intestinelor.
Dacă aceste aspecte de mai sus sunt corectate, majoriatetea cazurilor de constipație sunt de asemenea corectate. O dietă corespunzătoare și un stil de viață sănătos este esențial pentru soluționarea problemei tale!!!