Dietele de detoxifiere sunt un subiect despre care cu siguranță ați auzit sau poate chiar ați încercat. Au devenit un adevărat fenomen pentru că aceste diete promit o scădere rapidă în greutate, o digestie mai bună, sistem imunitar mai puternic și mai ales eliminarea miraculoasă a toxinelor din corp. Dar oare să fie chiar așa?
Organismul uman este atât de complex încât are propriul sistem pentru a ne proteja de toxinele care provin din alimentație, de mediul înconjurător și de stilul nostru de viață. Ficatul este principalul organ care are această sarcină, împreună cu rinichii, tractul gastrointestinal și sistemul imunitar.
Dietele de detoxifiere sunt în principal alcătuite pe baza consumului exclusiv de fructe și legume crude sau sucul acestora la care se mai pot adauga diverse suplimente cu conținut de vitamine și minerale.
Ideea de a urma o astfel de dietă cu scopul de a elimina toxinele din corp nu are nici o susținere științifică. În ceea ce privește scăderea în greutate care este vizibilă, aceasta se datorează pierderii de apă și glicogen (forma de stocare a carbohidraților) nici de cum a grăsimilor. De asemenea, urmând o astfel de dietă puteți avea următoarele simptome: oboseală, amețeli, lipsă de energie datorită faptului că nu îi oferiți organismului necesarul caloric zilnic. La revenirea vechilor obiceiuri de alimentație după o dietă de detoxifiere prelungită este posibil să creșteți în greutate.
Pentru a vă menține sănătoși trebuie să respectați regulile unei alimentații echilibrate cu cinci porții de fructe și legume pe zi, o mulțime de cereale integrale, consumul de carne slabă, pește și produse lactate cu conținut scăzut în grăsimi. Nu încercați orice dietă care promite multe sau care a dat rezultate la o persoană. Fiecare om este diferit, asta este valabil și în ceea ce privește nutriția. Consultați un nutriționist specialist pentru informații corecte și bazate pe studii științifice despre alimentația corectă!