Nutriția pas cu pas…

Trăim într-o lume schimbătoare, ne este foarte greu să ținem pasul cu ceea ce se petrece în jurul nostru, uneori ne este chiar imposibil. Nu trebuie să ne gândim la stilul de viață al unui om din epoca de piatră ca să putem observa enorma diferență. Este de ajuns să ne gândim la cei care trăiau acum 40-50 de ani. Trăim altfel, vorbim altfel, ne îmbrăcăm altfel, mâncăm și murim altfel.

Am reușit să ne prelungim viața, trăim mai mult decât în altă perioadă din istoria omenirii, dar această cantitate nu înseamnă și calitate.

Dacă aruncăm o privire înapoi în timp, nu foarte departe, cu 200 de ani în urmă de exemplu, observăm că principalele cauze ale morții erau tuberculoza, diareea, cholera, malaria, febra tifoidă și pneumonia. Putem zice că lumea s-a schimbat, în zilele noastre nu numai că nu se mai află în top, unele chiar sunt pe cale de dispariție iar despre celelalte boli am putea spune că foarte rar auzim ca cineva să moară din cauza lor.

Desigur, acum avem un alt top al cauzelor de deces care din păcate ne este foarte cunoscut. Primele șase cauze de deces sunt: BCV(boli cardiovasculare), cancer, AVC(accident vascular cerebral), boli cronice ale tractului respirator, accidentele rutiere și  DZ(diabet zaharat).

Să luăm ucigașul nr. 1 al lumii moderne- BCV. Numai în ultimii cinci ani s-au pierdut mai multe vieți din cauza BCV decât în cele două războaie mondiale însumate. Este estimat că anual 17,3 de milione de vieți sunt curmate de BCV.  Moartea cauzată de BCV poate să apară din senin (asimptomatic) sau printr-un drum lung, anevoios, pavat cu durere și lacrimi.

Anual miliarde de euro sunt cheltuite pentru combaterea simptomelor BCV. Încă se mai caută “pilula magică” care va stopa moartea milionelor de oameni. Nu există o altă boală în istoria omenirii care a luat atâtea vieți și totuși dacă ar fi să comparăm BCV cu o altă afecțiune, eu, personal, aş copara cu bine cunoscutele carii dentare.

O analogie ciudată, dar potrivită, să argumentez de ce: începând cu studiile Doctorului Dean Ornish care arată clar că stilul nostru de viață  influențează într-o proporție de 99% dezvoltarea BCV, de fapt, aș merge până la afirmația că BCV ca și cariile dentare sunt o alegere, o alegere pe care o facem de cel puțin trei ori pe zi, iar afirmația asta, pe lângă BCV se potrivește altor trei afecțiuni din top: cancer, AVC și DZ.

Dacă răsfoiți aceste pagini și aveți o dietă tradițională și o vârstă de peste 12 ani, nu trebuie să vă întrebați ce ar fi nevoie să faceți pentru a preveni BCV, întrebarea este ce trebuie să faceți pentru a înlătura această boală, care cel mai probabil deja se instalează în corpul dumneavoastră.

Pentru a raspunde la întrebarea de mai sus am să îl citez pe Dr. Dean Ornish:  „Gândiți-vă că bolile de inimă și diabetul, care constituie mai multe decese în SUA și în întreaga lume, decât orice alți factori combinați, sunt complet reversibile prin efectuarea unor modificări în stilul de viata. Fără a fi nevoie de medicamente sau interventii chirurgicale.”

Dacă este adevărat ce zice renumitul doctor de la  Harvard, atunci întrebarea este: De ce mor anual 17,3 milione de oameni? De ce moare chiar și un singur om din cauza BCV sau a diabetului? Răspunsul nu este unul simplu. În primul rând , trebuie să recunoaștem că oamenii au vicii și își schimbă obiceiurile greu iar un stil de viață sănătos este greu de adăugat într-o pastilă.  Pe de altă parte, vorbim despre lipsa de educare și informare. Ca și om respect alegerea fiecăruia din jurul meu dacă este vorba de consumul anumitor alimente, fumat, alcool, orice altceva, atâta timp cât știu că face alegerea respectivă cunoscând consecințele, însă mă consum mai mult știind că sunt milione de oameni care nu știu că pot să facă aleagerea între sănatate și boală.

O sursă sigură de informare nutrițională care să țină pasul cu știința și cercetările actuale este indispensabilă în zilele noastre, când la fiecare colț de stradă suntem  sfătuiți ce să mâncăm ca să pierdem kilogramele în plus, ce să mâncăm în anumite afecțiuni sau ca să ne „detoxifiem”.

Citind acest blog o să găsiți articole scrise de persoane care și-au dedicat ani de facultate studiind științele nutriționale. O să găsiți sfaturi bazate pe știință și cercetare despre alimentație și despre un stil de viață sănătos.

Dacă aveți întrebări în plus, vă sfătuiesc să nu ezitaţi să luați legătura cu noi.

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply