Foarte des auzim această întrebare. Mă confrunt cu această problemă mai ales la femei, pentru ele retenția de apă devenind un adevărat coșmar. Oare de ce reținem apă? Organismul nostru conține aproximativ 70% apă, apa există atât în interiorul cât și în exteriorul celulelor corpului nostru. Sângele este în mare parte alcătuit din apă, precum și organele și mușchii noștri. Drept urmare este foarte important să ne hidratăm adecvat.Există cel puțin șapte cauze de retenție a apei. Cele mai multe cazuri de retenție a apei se datorează “edemului idiopatic”, care înseamnă pur și simplu că retenția de apă nu este cauzată de o boală specifică. În cele mai multe cazuri, un stil de viață dezechilibrat și o alimentație greșită fiind principalele probleme, și așa ajungem să ne confruntăm cu acea senzație de picioare grele și îngreunarea procesului de scădere în greutate.
Ce cauzează retenția apei?
Circulație venoasă inferioară slabă
Aceasta este probabil una dintre cele mai frecvente cauze de retenție a apei la nivelul picioarelor și gleznelor. Acestă problemă apare cel mai des în timpul sarcinii și cauzează edeme, iar la vârstnici aceasta poate avea ca rezultat și vene varicoase.
Blocarea sau congestia sistemului limfatic
Această acțiune poate determina un tip de retenție a apei cunoscută sub numele de limfedem. Limfedemul poate apărea după unele tipuri de intervenții chirurgicale, la persoanele care petrec mult timp imobile, la cei aflați pe paturi de spital și în scaune cu rotile sau chiar și zborurile de lungă durată pot cauza retenție de apă, deoarece fără mișcare regulată este dificil ca sistemul nostru limfatic să scoată excesul de lichid din țesuturile noastre.
Retenția premenstruală a apei
Retenția premenstruală a apei de asemenea este foarte comună la femei și este cauzată de modificările hormonale care se produc din cauza ciclului menstrual. Deficiențele nutritive cauzate de consumul prea multor alimente și băuturi greșite vor face ca această problemă să devină și mai gravă.
Sarea
Una dintre principalele cauze ale reținerii apei este consumul prea multor alimente sărate. Componenta principală a sării este sodiul, dacă sodiul este în exces atunci organismul nostru începe al dilua cu apă. Cunoașteți foarte bine senzația de sete după ce ați mâncat ceva sărat, sarea dă această senzație, iar apa cosumată va fi păstrată de către organism. Reducerea cantității de sare din dietă vă va ajuta să eliberați apă, dar de obicei nu mai mult de aproximativ 1 kilogram din greutate.
Cauze mai puțin cunoscute ale retenției de apă
Hormonii și medicamentele
Un sistem complex de hormoni și prostaglandine (substanțe hormonale) este utilizat de corpul uman pentru a regla nivelul apei.
Nivelurile ridicate de anumiți hormoni pot determina, de asemenea, corpul să rețină apă. Aceștia includ insulina, care este necesară pentru metabolizarea glucidelor micșorând concentrația glucozei în sânge; cortizonul, produs atunci când vă aflați sub stres; și hormonii feminini estrogenul și progesteronul. Efectul de retenție a apei este cauzat de efectele care acești hormoni le au asupra nivelurilor de sodiu în organism și asupra hormonilor care guvernează funcționarea rinichilor. Anumite medicamente prescrise, cum ar fi pilula contraceptivă și unele analgezice pot fi cauze ale retenției de apă prin afectarea nivelurilor acestor hormoni.
Toxinele
Celulita, care afectează în cea mai mare parte coapsele femeilor, este o formă de grăsime unde se poate acumula și apă. Uneori reține atât de multă apă încât devine umflată și dureroasă la atingere. Toxinele pe care organismul nostru nu le pot elibera cu ușurință, tind să fie stocate în această grăsime. Cauzele reținerii apei în celulită sunt fie iritații datorate acestor toxine, fie rezultate ale încercării organismului de a dilua aceste toxine.
Dieta cu calorii reduse
Dacă rețineți apă, este foarte probabil să fiți supraponderali, iar persoanele supraponderale tind să meargă pe o dietă cu conținut scăzut de calorii. O dietă cu conținut scăzut de calorii, din păcate, nu vă va scăpa de retenția apei – poate chiar să o agraveze, mai ales dacă mâncați mai puțin de 1100 de calorii pe zi timp de luni sau ani. Acest lucru se datorează faptului că este posibil să nu aveți suficiente proteine în sânge pentru a extrage excesul de apă din țesuturile dumneavoastră. Acest tip de retenție a apei poate provoca edeme generalizate, și poate duce și la edeme abdominale.
Histamina
Histamina determină retenția apei care duce la edeme abdominale. Dacă ați fost vreodată înțepat de o insectă și ați dezvoltat o umflătură roșie după mâncărime, înseamnă că sunteți familiarizați cu efectele histaminei. Histamina lărgește legăturile dintre celulele care aliniază cele mai mici vase de sânge, cunoscute sub numele de capilare. Acest lucru face să se acumuleze atât apă cât și proteine în “spațiile de țesut” – zona care înconjoară celulele țesuturilor, cum ar fi mușchii, organele și intestinele. Dacă proteinele nu pot fi îndepărtate din aceste spații, ele vor rămâne acolo, atrăgând apa.
Digestia slabă și administrarea de antibiotice pot determina modificări intestinale, care duc la producerea multor histamine în acea zonă. Uneori iaurtul și probioticele pot ajuta la reducerea acestei probleme, dar dacă această problemă persistă în timp, aceste măsuri ar putea să nu fie eficiente.
Consumul redus de lichide nu va ameliora retenția de apă. Una dintre cauzele retenției de apă fiind deshidratarea. Din cauza aportului hidric insuficient organismul nostru primește un semnal de alarmă și va începe să rețină toate licidele ingerate.
Problemele cardiace sau renale
Insuficiența inimii sau a rinichilor determină edeme severe și permanente la picioare și glezne, împreună cu epuizarea, tulburări de respirație, tusea și o capacitate urinară redusă sever. Acestea sunt afecțiuni medicale care necesită tratament elibetar de medici specialiști.
După cum bine observăm sunt multe cauze ale retenției de apă. Cauze minore ce țin de regimul nostru alimentar până la afecțiuni majore care cel mai probabil sunt rezultatul unui stil de viață nesănătos ci chiar dăunător, de aceea este bine să luăm legătura cu o echipă de specialiști care ne pot ajuta și îndruma în acest sens fără a mai lua decizi și tratamente de capul nostru sau din auzite înrăutățind și agravând aceste probleme.