Oboseala este un simptom obișnuit în ziua de astăzi. Dacă am judeca după toate gadgeturile și tehnologia smart din jurul nostru, putem zice că suntem scutiți de multă muncă dificilă, și suntem tentați să credem că oboseala nu are cum să mai fie o problemă, însă dacă privim cu atenție în jur observăm că oboseala este mult mai des întâlnită astăzi decât a fost acum 100 de ani.
Stilul nostru de viață a inclus întotdeauna comportamente care pot duce la oboseală, însă viața modernă pare să intensifice presiunile cu care ne confruntăm. Trăim într-o lume agitată non-stop, în care tehnologia a creat o societate care nu doarme niciodată, se pare că viețile noastre se desfășoară într-o viteză zguduitoare și nu mai știm cum să luăm o pauză. Oboseala fiind, mai degrabă o consecință a lucrului sub potențialul optim decât a lucrului în exces. Sunt o multitudine de cauze care induc starea de oboseală, printre care se enumeră consumul ridicat de bauturi alcoolice și cafeină, munca până la ore târzii, mese luate în grabă, lipsa exercițiului fizic, mai pe scurt un stil de viață nesănătos.
Dacă oboseala prelungită este rezultatul unui stil de viață nesănătos o alimentație echilibrată este un factor determinant în rezolvarea acesteia.
Ar trebui să fim foarte atenți la următoarele aspecte:
Consumul de apă este esențial, deoarece deshidratarea va duce la oboseală, iar senzația de sete nu e un indicator sigur pentru că deshidratarea poate fi prezentă, fără ca noi să fim conștienți.
Activitatea fizică este un tratament foarte eficient pentru oboseală. În multe cazuri, odihna nu este o soluție, întrucât starea de oboseală este adesea rezultatul unei proaste condiții fizice. Inactivitatea este o cauză reală a oboselii, să ne gândim cât de obosiți suntem adesea luni dimineața, după un week-end de ”odihnă”. Dacă facem exerciții în mod regulat avem nevoie de mai puțin oxigen pentru a executa același volum de lucru decât dacă avem o viață inactivă. Dacă stăm doar în casă apare senzația de oboseală din pricina unei oxigenări insuficiente. Exercițiul fizic zilnic, în aer liber, este primul pas în tratamentul oboselii.
Supraalimentarea este o povară asupra organismului nostru și poate induce oboseala. Metabolizarea unei cantității suplimentare de alimente este o ”taxare” inutilă a energiilor corporale. Întinderea stomacului – provocată de supraalimentare poate înrăutății funcționarea diafragmei și poate face respirația mai dificilă, diminuând cantitatea de oxigen furnizată corpului.
Dacă sunteți supraponderal, greutatea corporală în exces pune la răndul ei o povară asupra sistemului circulator, osos și muscular, grăbind apariția oboselii. Un lucru este sigur că vom obosi dacă vom duce după noi o greutate suplimentară.
În multe cazuri, oboseala este provocată de o dietă nepotrivită. Dacă consumăm alimente rafinate, bogate în zahăr și grăsimi saturate, nu vom asigura organismului nostru combustibilul potrivit pentru a putea lucra la capacitate maximă.
Deficiența proteică, minerală sau vitaminoasă, provocată de multele diete insipide, folosite pentru reducerea greutății corporale epuizează energia, provocând oboseală. Orice program pentru reducerea greutății trebuie să fie rezonabil și bine echilibrat. Programul de alimentație și de somn trebuie să fie regulate, atunci organismul nostru va ști exact ce are de făcut și când, în acest fel va putea să iși conserve energie.
Nivelurile ideale ale glicemiei sunt de asemenea importante, fie că sunt scăzute sau ridicate, rezultatul final este adesea tot oboseala. Dacă luăm un mic dejun nepotrivit poate avea ca efect scăderea glicemiei pe la mijlocul dimineții, iar apoi consumul unor gustări ”încarcate” cu zahăr, va duce la o ridicare temporară a glicemiei, însă hipoglicemia care urmeaza este mai rea decât înainte de consumarea zahărului.
Tensiunea arterială scăzută poate produce senzația de oboseală. Exercițiul în aer liber este ideal dacă avem tensiunea scăzută, împreună cu un consum mare de apă.
Plictiseala ne poate consuma întreaga energie și ne obosește cronic. E important să găsim un hobby, sau să facem schimbări în rutina zilnică pentru a alunga starea de plictiseală. O jumătate de oră de plictiseală poate consuma mai multă energie nervoasă decât o zi întreagă de lucru.
Persoanele a căror muncă este în cea mai mare parte mintală, obosesc mai mult decăt cei care fac efort fizic. Știm că sunt necesare doar 4 ore de somn pentru a reface energia fizică, însă poate fi nevoie de două ori mai mult timp pentru refacerea energiei nervoase. Când activitatea noastră intelectuală începe trebuie să ne asigurăm că în încăpere e suficient aer prospăt pentru ca și creierul să fie oxigenat adecvat. Mediul ambiant este foarte important, locurile de muncă inghesuite și dezordonate fără puțin spațiu de mișcare pot fi mai obositoare decât munca în exces.
Nu în ultimul rând zgomotul este obositor. S-a efectuat un studiu unde un grup de cercetători au pocnit o punga umflată lângă un grup de pacienți. Presiunea intracraniană a crescut de patru ori față de cât era normal, indiferent dacă pacientul se aștepta sau nu la zgomotul respectiv. Un al doilea zgomot câteva secunde mai târziu a provocat o creștere și mai mare a presiunii intracraniene. Zgomotul ne poate provoca oboseala, fără ca noi să ne dăm seama.